Bugün

Rize İlçeleri Listesi

Rize'nin bütün ilçeleri ve ilçeleri hakkındaki bilgileri detaylı olarak inceleyin. Karadeniz’in sanayi ve tarım merkezi Rize ilçeleri ile de ülkemizin en sevilen şehirleri arasında yer almaktadır. Aynı anda hem tarım hem sanayi hem de eğitim merkezi sayılan nadir iller arasındaki Rize, 12 ayrı ilçeye sahiptir.

Rize İlçeleri Listesi

  1. Rize (il merkezi)
  2. Ardeşen
  3. Çamlıhemşin
  4. Çayeli
  5. Derepazarı
  6. Fındıklı
  7. Güneysu
  8. Hemşin
  9. İkizdere
  10. İyidere
  11. Kalkandere
  12. Pazar

1 – Rize İlçeleri Arasında En Kalabalığı İl Merkezi

Rize ilçeleri arasında en kalabalık nüfusa sahip olanı merkez ilçesidir. Merkez ilçesi, içerisinde bulundurduğu kurumsal firmalar, sanayi kuruluşları ve kamu kurumlarının yanı sıra ayı zamanda ülkemizin en önemli üniversitelerinden olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile de şehrin kalkınmasını etkilemektedir. Karadeniz turlarının uğrak noktalarından biri olan Rize’de eğer modern bir otelde kalmak ve doyasıya alışveriş yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan ilçe merkezdir.

2 – Ardeşen

Tulum ve horon merkezi Ardeşen, Rize ilçeleri arasında hem en sevilenlerinden hem de en bilinenlerindendir. Sahip olduğu Çamlıhemşin ve Ayder yaylaları ile kamp merkezi halini alan Ardeşen’de fındık ve çay üretimi yapılmaktadır.

3 – Çamlıhemşin

Rize’nin en sevilen ilçeleri arasında yer alan Çamlıhemşin, Fırtına deresi ile tanınmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin dillere destan Fırtına deresi ve dere boyunca yaşandığı dilden dile anlatılan hikayeleri ile tanışmak için ilçede yaşamış yaşlı bir nine ya da dedeyi bulmanız yeterlidir.

4 – Çayeli

Rize’nin kıyı ilçeleri arasında yer alan Çayeli, hem deniz hem de kültürel turların merkezi halini almaktadır. Sahip olduğu tarihi yapılar ve köprüler ile ülkemizin adeta kartpostallık fotoğraflarının çekildiği ilçede gezi turları yapan çok sayıda firma bulunmaktadır.

5 – Derepazarı

Yine bir kıyı ilçesi olan Derepazarı, İyidere ve Karadeniz’in arasında kalmış küçük bir ilçedir. Sosyal hayatın oldukça hareketli olduğu bu ilçenin en sevilen mevsimi yaz aylarıdır.

6 – Fındıklı

Rize’nin en doğusunda konumlanan Fındıklı ilçesi, Roma İmparatorluğu ve Trabzon İmparatorluğu esintileri ile dolu bir kültürel mirasa sahiptir. Fındıklı, adından da anlaşılacağı üzere, Rize ilçeleri arasında fındıkçılık konusunda hem iş yükü hem de üretim hacmi olarak en yüksek ilçelerinden biridir.

7 – Güneysu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da memleketi olan Güneysu ilçesi, köy ve kent yaşamının bir arada bulunduğu ilçelerden biridir. Birbirine çok yakın mesafede hem kasaba hem de köylerin bulunduğu bu ilçe insanı birbiri ile öyle kaynaşmıştır ki sanki herkes aynı aileden geliyor zannedersiniz.

8 – Hemşin

Daha önceden Trabzon sınırları içerisinde bulunan Hemşin, 1924 yılında Rize ilçeleri arasındaki Pazar’a bağlanmıştır. 1956 yılında belediye olarak nitelendirilen Hemşin, 120 km2 gibi küçük bir alana yayılmaktadır. İçerisinde 8 köy ve 4 mahallenin bulunduğu Hemşin ilçesi tam bir yöresel ürünler merkezidir.

9 – İkizdere

Cimil ve Çamlık derelerin birbirine kavuştuğu noktada yer alan İkizdere, ismini de sahip olduğu iki dereden almıştır. İkizdere, sahip olduğu Şimşirli, Ilıcaköy madensuyu kaynakları, Ovit yaylası, Demirkapı yaylası ve Çağrankaya yaylaları ile ülkenin ve dünyanın her yerinden turisti konuk etmektedir.

10 – İyidere

İyidere, Rize’nin hem sosyal hem de ekonomik yönden köy ve kentin birbiri ile harmanlanmış halini oluşturmaktadır. Çay fabrikalarından tarım arazilerine, balıkçılıktan sanayiye birçok alanda çok sayıda mesleğe ev sahipliği eden ilçede yaşam hem ekonomik hem de kültürel açıdan çok zengindir.

11 – Kalkandere

Yalnızca 95 km2 ‘lik alana yayılmış olan Kalkandere, şehrin en küçük ilçeleri arasındadır. Şehir merkezine sadece 21 km uzaklıkta olan ilçe, doğanın ortasında, dağların arasında kalmıştır. Yine Kalkandere de köy ve kenti yaşamını bir arada bulunduran Rize ilçelerinden biridir.

12 – Pazar

Rize’nin kıyı ilçeleri arasında yer alan Pazar’da köy yaşamından çok kent yaşamı hakimdir. Balıkçılığın ilçenin gelir kaynağı olması ise genç yaşlı herkesin bu noktada kendisini geliştirmesini sağlamıştır. 48 köy ve 12 mahalleye ev sahipliği yapan Pazar ilçesi 315 km2’lik bir alana yayılmıştır.